GENÇ YAŞTA BAŞARIYI YAKALAMAK İÇİN 3 TAVSİYE

 

başarı

Bildiğiniz gibi çocukken büyüyünce bunu yapacağım ya da lisedeyken, üniversitedeyken şunu yapacağım şu ülkelere gideceğim deyip çoğunlukla bu hedeflere ulaşamadık.

Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü?

Birçoğumuz gibi ben de hayatımın farklı dönemlerinde çeşitli hayaller ve hedeflere sahiptim, eskiden bu hayal ve hedeflerimin birçoğunu gerçekleştirmek için kendimde ne zaman, ne de güç bulabiliyordum. Çok sonraları muhtelif etkinlik ve eğitimlerden sonra nerede hata yaptığımı kendimce anlayıp dünyayı değiştirme hedefime kendimden başlamamın doğru olacağına kanaat getirdim. Hazırsanız bu girişten sonra ilk edinmeniz gereken beceri ile başlıyoruz.

1)      Zamanı Yönetmek

Teknoloji, yapay zekâ, sanal gerçeklik gibi konuları sıklıkla duymuşsunuzdur. Bütün bu yenilikler aslında bize zamandan kazandırıp verimliliğimizi artırmak için kurgulanmış teknolojilerdir. Sanılanın aksine bu inovatif girişimler bize zaman kazandırmaktan çok daha fazla zamanımızı almaya başladı. Bunun en büyük etkeni ise zamanı doğru yönetememek olarak öne çıkıyor. Gerek Türkiye’de gerek dünyada başarılı olmuş, bir şeyleri değiştirmiş birçok insana baktığımızda zamanını kendisinin yönettiğini görüyoruz. Yani zamanını sosyal medyada sınırsızca harcayıp günün sonunda hiç vaktim yok ders çalışmaya, spor yapmaya, eğitimlere gitmeye gibi mazeretlerin arkasına sığınmanın hiç kimseye bir faydası yok. En ideal an her zaman şu andır, lütfen bu yazıyı okuduktan sonra hemen bugün başlayın. Çalışmanızı ise sizin için bir şeyden önce bir şeyden sonra olacak şekilde yedirin. Mesela ben her akşam dişlerimi fırçaladıktan sonra yatmadan önce 1 yaprak kitap okuyacağım vb.

2)      İnsanı Yönetmek

Ben yönetici olmayacağım ki neden bunu öğrenmek zorundayım dediğinizi duyar gibiyim…

Her ne kadar artık insana ihtiyaç kalmayacak, insansız sektörler doğacak dense de insanın olmadığı sektörlerde çalışmayacaksınız. Çok radikal söylediğim bu konu geçenlerde okuduğum bir araştırmaya da biraz dayanıyor. Polislik mesleğini ele alalım, bilimkurgu filmlerinde sıklıkla gördüğümüz robocopların ya da robot polislerin aslında gerçekte bir karşılığının olmadığı net. Çünkü polislerdeki şüpheli şahısları sezen önseziler hiçbir zaman robotlarda olmayacak. Bu örneği vermemin nedeni de insanlarla ilişkinizi iyi tutmazsanız, basit bir şekilde günaydın, merhaba, kolay gelsin, afiyet olsun, iyi akşamlar, hayırlı olsun gibi iyi niyet ifade eden kelimeleri söylemeye tenezzül etmezseniz insanları yönetmede 1-0 yenik başlarsınız bu maça. Bu basit görünen ama bir o kadar da zor olan konuda dediğimi yapın insanı yönetmek konusunda farkı göreceksiniz. Ben bu konuyu sosyal zekâ olarak isimlendirmeyi doğru buluyorum. Sosyal zekanızı ne kadar erken geliştirseniz o kadar hızlı yükselir ve hedeflerinize gerek eğitim hayatında gerekse de iş yaşamında o kadar çabuk ulaşırsınız.

3)      Parayı Yönetmek

Ve son olarak para..

Napolyon’a bir insanın bir işte başarılı olması için ne gerekir diye sormuşlar

Para… para… para demiş.

Ben bu fikre katılmıyorum çünkü para her şeyin başı değildir. Ama hiçbir şey parasız da olmuyor. Hele ki Türkiye gibi fiyat istikrarının olmadığı bir ülkede yaşıyorsanız. Bunun için küçükken kumbara gibi oyuncaklar vardı. Şu an ise finansal okuryazarlık eğitimleri, borsa okur yazarlığı eğitimleri başta olmak üzere birçok eğitim mevcut. Yine başka bir örnek koca koca bankalar sizce neden batar?

Cevabı çok basit nakit akışını yani gelir gider dengesini sağlayamadıkları için. Dolayısıyla bankaların bile gelir gidere bu kadar önem verdiği bir konuda bizler birey olarak bütçe, yatırım, tasarruf gibi konularda kendimizi ne kadar erken ilkokul, ortaokul, lise, üniversite hiç fark etmez her düzeyde bu beceriyi kazanabiliriz. İleride ise bu birikimlerle girişimcilik, girişim sermaye yatırım fonu ya da bireysel emeklilik sistemi (BES) gibi sermaye piyasası araçlarına daha kolay girip hayallerimize ulaşmada tabiri caizse bir basamak olarak kullanabilirsiniz paranızı yöneterek.

Bu yazı için gençlerle tecrübelerini paylaşan sevgili Sefer Gül'e teşekkür ederiz. 
Linkedln: Sefer Gül

Hiç yorum yok