Sınav Sonuçlarını Beklemek

yks sonuçları ne zaman

Uzun bir maraton koştunuz ve YKS sınavlarına girdiniz. Şimdi sıra YKS sınavlarının açıklanmasını beklemekte. Aslında geçmiş yıllara oranla oldukça şanslısınız. Çünkü bizler:

Üniversite sınavları açıklandı !
Sınav sonuçları açıklandı !
YKS sonuçları açıklandı ! (tabi o zamanlar YGS)

gibi yalan haberlerin pençesinde gelecek doğru haberi beklerdik. Çoğu zaman trollerin ve dalgaya almak isteyen insanların oyununa olayın heyecanıyla prim verirdik. Artık sınavların hangi tarihte açıklanacağı ÖSYM tarafından önceden ilan ediliyor. YKS sınavı temmuz ayının son günü yani 31 temmuz tarihinde muhtemelen 17:00 veya sonrasında açıklanacak. Saat tahmini tamamen bana aittir :)

Bazı adaylar üniversiteye giriş maratonunun tamamen bittiğini düşünüp her şeyi bir kenara bıraktı. Bazı öğrenciler ise hala gergin ve stresli bir şekilde tırnaklarını yiyerek gözlerini ÖSYM'ye dikmiş şekilde bekliyorlar. Aslında 2 tarafında yaptığı yanlış.

Yazın ne yapılması gerekir ?

sınav stresi

Aslında şuan yapılması en mantıklı şey iki durumun ortasında bir yol tutmaktır. Yani her şeyi bir kenara bırakıp kafayı tamamen üniversiteden soyutlamak doğru değil. Yavaş yavaş bölüm, fakülte, puan, sıralama vb konularda araştırma yapmak en doğrusu. Bu araştırmaları yaparken mutlaka elinizde bir kağıt kalem bulunsun ve sürekli not alır halde olun. 

Gergin halde beklemekte oldukça yanlış. Şuandan itibaren sınava dair yapabileceğiniz her şeyi yaptınız. Artık sonucu değiştirecek hiçbir eylemde bulunamazsınız. İyi veya kötü gelen sınav sonucuna göre kendinize bir rota belirlemeniz gerekecek. Yapmanız gereken asıl şey endişelerinizi bir kenara bırakıp sonuçlar açıklandıktan sonra kendinize en makul planı çizmek olmalı. Ancak üniversite ve bölüm araştırmalarından kendinizi sakın soyutlamayın. Üniversite sınavı oldukça sürprizlerle dolu bir sınav ayrıca rakiplerinizin ne durumda olduğunu da henüz bilmiyorsunuz. 

Sınav sonucu beklemek asker yolu beklemek gibi zordur. Ama biraz sabırlı olun kendinizi çok kasmadan aynı zamanda çok fazla gevşemeden üniversiteden önceki son tatiliniz olan bu yaz ayını iyi değerlendirin. Araştırma ve eğlenmeye eşit vakit ayırın. Mümkünse kafanızı biraz dağıtın. 

Sınavı atlatan adayların sakin kafayla yapmaları gereken şeylerin listesi aşağıda : 

Üniversite araştırması yapmak 

Bölüm araştırması yapmak

Şehir araştırması yapmak

Burs araştırması yapmak

Yurt araştırması yapmak

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler genelde heyecanlı ve ne yapacağını bilmez bir hal alıyorlar. Bunun önüne geçmek için şuan herhangi bir kaygı ve endişe duymadan YKS sonucunuzu bilmeden yukarıda saydığım konularda araştırmalar yapın. Bu beş konu sizin üniversite hayatınızın temellerini oluşturacaktır. İnce eleyin sık dokuyun ve asla ümitsizliğe kapılmayın.

Şimdilik hoşçakalın ve takipte kalın :) 


Hiç yorum yok